TALLOWWOOD RESIDENCE 2
Mt Gravatt, Queensland

41_MW-00347_MW-00812_MW-004    49_MW-006 62_MW-007 70_MW-009 96_MW-005 98_MW-00146_MW-010

Located on a narrow site on the edge of native bushland, the form of this low set house is determined by the protected trees within which it sits. The main living areas were to be grounded within a clearing in the bushland, taking advantage of the light and warmth granted by the break in the tree canopy. Two elevated bedroom wings were to extend East and West from the living areas, carefully navigating a path through the trees.

To counter the potential for the narrow site to be too confining, the design maximises views to the bushland in conjunction with the creation of carefully considered spaces. Internal and external spaces are afforded high ceilings and light colours are used internally to counter the shadowy bushland and emphasise volume and open space. Vistas into bushland are maximised with large picture windows and the use of glass doors between internal rooms and external spaces helped with visual connection, increased natural light and ventilation while further enhancing the feeling of space.

Passive design principals are integral to the design and include the use of thermal mass with concrete slab on ground to the central living areas, overhangs to control solar access onto external walls, windows positioned to capitalise on cross ventilation, light coloured roofing and bulk insulation to floors, walls, ceilings and roof to improve internal comfort.

Construction costs have been minimised through an emphasis on creating multi- functional spaces. This strategy helped to reduce the number of rooms required to fulfil the brief and therefore reduced the building area and construction cost. To this end the laundry, kitchen and computer hub were combined in the central living area, the garage is tiled and directly connected to the kitchen & living area via a multi-sliding glass door to become overflow area for entertaining, and the sound insulated home theatre with games was also utilised as a music room.

Services:    Design
Contract Documentation
Builder:    Wally Williams Constructions Pty. Ltd.
Images:    Clive Buxton

 STATUS

Completed 2004