LOGAN STREET AFFORDABLE ATTACHED HOUSING
Eagleby, Queensland

49_Logan_Street_(2)

12_Logan_Street_(5)

49_Logan_Street_(3)

49_Logan_Street_(4)

93_Logan_Street_(1)

MWA were engaged to develop an affordable two bedroom attached housing model for the established suburb of Eagleby. With good transport connections the suburb has seen a wave of renewal that saw post war timber dwellings being replaced with generic townhouses and unit developments showing little regard for the materiality, rhythm and massing of the existing urban fabric.

The design for project seeks to engage with its context through material and form motifs linked to the predominant post war housing type; and, by carefully developing a unit typology that relates to and incorporates the outdoor space into its usage and experience patterns. Site massing is driven in part by vehicle circulation requirements with detail articulation resulting from the process of drawing the external living spaces into the footprint of the dwelling. In addition to assisting with defining a massing and articulation strategy reflective of the context, by pulling open space into the unit footprint a privacy was afforded to the private outdoor spaces such that an open and free dialogue can be established between inside and outside, making the outdoor an extension of the indoor. In a situation where the cost imperatives demand more and more compact living spaces, this unique relationship with the external living spaces enables the delivery of compact interior living spaces while also enhancing the quality of space.

Further efficiencies are gained through the creation of multi use spaces and minimising materials where necessary. By twisting the upper bedroom storey 90 degrees to the lower living storey, among other things including achieving excellent natural light penetration into the building, an under croft is created for vehicle accommodation. By leaving this open to the courtyard, material use is minimised and the carport can be utilised as an extension of the outdoor living space. Similarly, the courtyard space, being accessible also from the driveway, is flexible enough to become additional off street car parking if required.

COMMENCED

March 2010

 

CURRENT STATUS

Development Approval

 

CREDITS

Architect | Mark Williams Architects