EASTSIDE COMMUNITY CENTRE
Gumdale, Queensland

0_ECC_SP_070827c

72__Ampitheatre

39_Carpark

54_Forecourt

87_Street

Located on semi rural site of significant natural heritage, the East Side Community Centre scheme seeks to engage with the site and local characteristics so as to create a building that intimately ties its community users to the locality. Such is achieved by dividing the program into manageable autonomous components or pavilions and arranging these components around a central courtyard and amphitheatre. With the amphitheatre being an extension of the natural environment, a use pattern within the community is created that allows members to relate to the environment and each other concurrently.

The pavilion strategy also servers to address functional flexibility, budgetary and massing constraints of the brief. The smaller building components enables the community to construct the proposal in more easily managed parcels as funding becomes available while at the same time allows the flexibility to retain the existing dwelling structure as an integral part of the complex rather than something that is merely ‘left over’ from the site’s past. The autonomy of the individual parts also provides the client with the flexibility to let facilities to multiple user groups at any one time.

STATUS
Unbuilt

Client
Eastside Community Church

Services
Design