CAPE KIDS CHILD CARE CENTRE
Weipa, Queensland

(Mark Williams Architects) listens to the client’s needs. Quick to respond to changes. Time quoted to do a job is accurate. Helpful in explaining the requirements of building. Knowledgeable and polite.

ANDREW COSGROVE | RIO TINTO PROJECT MANAGER

41_Cape_Kids_CCC_(1)2_Cape_Kids_CCC_(2)  53_Cape_Kids_CCC_(3) 63_Cape_Kids_CCC_(5) 92_Cape_Kids_CCC_(4)

Corresponding with expansions in mining operations, Weipa has experienced sustained growth in permanent resident population. In order to ensure quality standard of life and education in the remote town for mine workers, MWA were engaged by the Creche & Kindergarten Association of Queensland and Rio Tinto Alcan to assist with meeting the corresponding demand for early childhood education services. The project brief was to reconfigure and extend an existing 24 place facility to 75 place full service long day care centre.

The remote location and tropical climate presented a number of significant challenges that the design and procurement strategy needed to meet. The lack of other facilities within the town demanded that the existing facility remained open during construction, the monsoon season allowed a small window within a year to undertake the bulk of construction and the availability of appropriately experienced labour made the prospect of building in situ expensive. MWA’s strategy was to beak the new works into separate modular pavilions based on function and connecting these with external verandahs. This provided an number of advantages: the modular design enabled the bulk of the work to be carried out off site and trucked and placed into position minimising on site labour and construction time; the pavilion design enabled the existing facility to be decantered into one of the new pavilions to continue operation while the remaining pavilions and the reconfiguration of the existing building were completed; breaking the program into the separable pavilions minimised the bulk of the building better reflecting the building typologies of the local area; and, by making circulation space external users have greater interaction with the local environment and energy costs associated with air-conditioning are minimised.

COMMENCED
January 2009

CURRENT STATUS
Completed 2012